החברים מתבקשים לחדר האוכל – על מסעדות בקיבוצים

מתי בפעם האחרונה החוויה שלכם התחילה עוד לפני שנכנסתם למסעדה שבה התכוונתם לאכול את ארוחת הערב שלכם? בטוח שאתם זוכרים איפה זה היה, עם מי, וכנראה אפילו מה אכלתם. לא טריוויאלי לקבל חוויה כל כך הוליסטית. לא טריוויאלי למצוא אותה.

מה שנראה לתושבי תל אביב, ראשון לציון, ירושלים ואפילו חיפה כמעט פשוט – למצוא מסעדה טובה לארוחת ערב, ואז עוד אחת ועוד אחת – קצת יותר מסובך כשמטיילים בצפון. נכון, יש את מסעדות הדגים של טבריה, שחלקן לא רעות בכלל, ויש את הסניפים של תנורין, ומקומות ששווים קפיצה לראש פינה וסביבתה, ועדיין: אם מחפשים איכות וחוויה קצת אחרת, צריך להתאמץ. ובהחלט התאמצנו בביקור האחרון שלנו.

השלל: ארבע מסעדות, ארבעה קיבוצים, הכי רחוק שאפשר מחוויית חדר האוכל של פעם. טעמנו ובדקנו, הסתכלנו קצת לצדדים, ולבסוף החלטנו שחבל לשמור את כל המידע לעצמנו אם אפשר לחלוק אותו עם הציבור. אם מחפשים כותרת, אז: שתיים מומלצות בכל פה, ושתיים מתאימות רק בתנאים מסוימים. והרי החדשות בהרחבה:

סוף העולם ימינה זה מקום כל כך יפה. וטעים. מסעדת רוטנברג / צילום: גלית חתן

גבינות ברקנית – דרך אחרת לסיים ארוחה. מסעדת רוטנברג / צילום: גלית חתן

המסעדה: רוטנברג

קיבוץ: גשר

מה היה לנו: כדי להגיע למסעדת רוטנברג נוסעים בכביש ישן, מבודד, שמרחיק אותך מהקיבוץ עצמו. אתה כל הזמן בטוח שאתה נוסע לשום מקום, ובסוף מגיע לאיזה מבנה קטן שנראה קצת נטוש, כמעט אומלל. מולך עץ עם עופות דורסים ועופות מים, מחזה מרהיב ללא צל של ספק, מעליך מגדל שמירה עם חיילים ירדנים. הגבול עובר פה ("זהירות גבול לפניך", אומר השלט שמאחורי המבנה). בטוח שהגענו למקום הנכון? כן, בטוח.

המבנה הנטוש מתגלה כמסעדה טוסקנית או פרובנסיאלית, כל אחד שיגדיר אותה כרצונו. היא כפרית, היא נעימה ויש לה מטבח איכותי במיוחד, מה עוד אפשר לבקש (שהחייל הירדני ייצא להפסקה). ברוטנברג אכלנו את אחת הארוחות הטובות ביותר של חיינו. למנה העיקרית בחרתי בפילה מוסר בקראסט פיצוחים ועשבי תבלין על מצע פירה דלועים ומעט יוגורט עזים בצד – ומאז בכל פעם שאני מכינה דגים בבית, אני מכינה אותם בדיוק ככה. הבנזוג נהנה מ"נתח טלה חי-בריא" בעישון עדין, פריקה ועשבים.

לסיכום הערב הנעים במיוחד, שהתאפיין באווירת "אנחנו רחוקים מהכול ובכל זאת אוכלים מצוין", בחר הבנזוג בצלחת גבינות ברקנית עם דבש, ריבה וטוסטונים, שהייתה, כדבריו, "מעולה באופן יוצא מן הכלל". מהמעט שטעמתי, אני בהחלט מבינה על מה הוא מדבר. והנה ההוכחה שקינוח לא חייב להיות עוגת שוקולד, ברולה או טירמיסו. ואין גם סיבה להיתקע על 'סתם' עוגת גבינה.

שורה תחתונה: סוף העולם ימינה זה מקום כל כך יפה. וטעים. אני פשוט רוצה לחזור לשם.

*

מוצרלה פרסקה וחצילים בגריל – בדיוק מה שצריך כדי לפתוח ארוחה. מסעדת 1910/ צילום: גלית חתן

כישרון זה משהו שלא הולך לאיבוד. הקינוח של מסעדת 1910 / צילום: גלית חתן

המסעדה: 1910

קיבוץ: דגניה א'

מה היה לנו: "אם לא הזמנתם שולחן, אין טעם שתתקרבו לשם", הזהירו אותנו שני זוגות לא צעירים, כשחיפשנו את דרכנו אל מסעדת 1910 בחצר הישנה של דגניה א'. "הזמנו, הזמנו", הרגענו אותם, כלומר את עצמנו. הם, המאוכזבים, נאלצו לחפש מקום אחר, ואילו אנחנו התיישבנו בשולחן במרפסת, שהוזמן מבעוד מועד.

למרות שזו מסעדה שלא משדרת פורמליות, בזכות ההקפדה של השף עודד שוורצברד, האווירה היא של מקום איכותי במיוחד. מתוך התפריט האיטלקי-ים תיכוני, בחרנו להתחיל עם מוצרלה פרסקה -חצילים בגריל, סלסה עגבניות, אורגנו טרי, יוגורט עיזים ושמן זית – מנה נטולת פחמימות שהתגלתה כנהדרת, בדיוק מה שצריך לפתוח איתו ארוחה; ועם ניוקי קלאסי, שמגיע בליווי אספרגוס וערמונים, חמאת שום ומרווה, מחית כמהין ויין לבן. כאמור, קלאסי.

למנה עיקרית הזמנו שקדי עגל עם פירה תפוחי אדמה, שאלוט וערמונים, אספרגוס, דמי גלאס בקר ומייפל (הוא) ופולנטה עם תירס ואספרגוס טרי, מחית פטריות כמהין ופרמזן (אני). שני הצדדים היו מרוצים עד מאוד, ולא רק בגלל כוס היין שליוותה את הארוחה. לקינוחים אחראית אשתו של הבעלים, ונראה כי הם משתנים. אם להסתמך על הקינוח שאנחנו בחרנו, כישרון זה משהו שנשאר. אמנם כשמגיע החשבון מבינים שהמחירים אינם זולים, בלשון המעטה, אבל על איכות כזו שווה לשלם.

שורה תחתונה: תזמינו מקום מראש. זה כדאי, ביותר ממובן אחד.

*

יש לאן לשאוף עם התפריט. מסעדת קוקיה / צילום: גלית חתן

המסעדה: קוקיה

קיבוץ: דפנה

מה היה לנו: המקום הזה אמור להציע פסטורליה כפרית בין מדשאות ירוקות, אבל זה קצת בעייתי כשכל כך הרבה מטיילים מגיעים בחבורות כדי לאכול ארוחת ערב. ואולי זה בסדר, כי באזור הזה של צפון המדינה יש פחות מדי מקומות לאכול בהם באופן כללי, ויותר מדי מהסוג שנמאס מהר. ובקוקיה, לעומת זאת, יש לאן לשאוף עם התפריט.

החלטתי להזמין סלט גבינת חלומי ופטריות מוקפצות – מנה של גבינת חלומי מוקפצת עם פטריות פורטבלו ושעועית ירוקה פריכה ברוטב עדין, על מצע חסה צבעונית ועגבניות שרי. מנה נחמדה ולא יותר, אך ראוי לציין שהיא ללא גלוטן, ובכלל שיש בתפריט מבחר מרשים ביותר של מנות ללא גלוטן ומנות טבעוניות. נדיבות כזו אינה טריוויאלית. הבנזוג הזמין קציצות דגים על מצע רוטב יוגורט עזים ואיולי לימון בליווי שיפוד ירקות ופוקצ'ת נחש, ומסכם את המנה הזו בשתי מילים: "היה נורא". לפחות הקינוח, שני קרמבואים קטנים (לא מופיעים בתפריט), השאירו לו בסוף טעם טוב בפה.

שורה תחתונה: מקום לא מספיק מגובש בשביל להכריע לגביו אחרי ביקור אחד.

*

מנת האנטי פסטי המרשימה ביותר שנתקלתי בה עד כה. מסעדת צל תמר / צילום: גלית חתן

המסעדה: צל תמר

קיבוץ: אשדות יעקב איחוד

מה היה לנו: מבין כל המסעדות הקיבוציות שהיינו בהן, זו היתה הכי לא פורמלית. נראית כאילו היא לא מנסה להיות שום דבר שהוא מעבר לבית קפה הסטנדרטי שיש בכל מושב/קיבוץ שמכבד את עצמו, וזאת למרות שהיא כוללת מתחם יינות בוטיק (הכי לא שייך שאפשר).

ב"צל תמר" ערוכים לשרת כמות עצומה של מטיילים ותושבי הסביבה, ומציעים תפריט שכל אחד יכול למצוא בו משהו – כלומר לא מתיימרים לשום ייחוד או איכות. אווירה חופשית, שמשפיעה גם על המלצרים – לפרקים זה היה נראה שהם הולכים מצד לצד רק כדי להעביר את הזמן, בלי לדעת מה הם אמורים לעשות באמת.

החלק המפתיע של הערב מבחינתי היה האנטי-פסטי: לא חושבת שאי פעם הגיע אנטי-פסטי בכזאת כמות, בכזו הגשה ובכזה מחיר – ואני מתארת פה התפעלות חיובית פלוס, שלא יהיה ספק, כי בנוסף לכל זה גם היה טעים להתעלף. כרובית, בטטה, סלק, פלפלים קלויים וחצילים עם טחינה ירוקה. תוך כדי הטעימות תהיתי מה עשיתי שהגיע לי כל הטוב הזה. בחיי. כל היתר – איך נאמר – הלהיב קצת פחות. לא במקרה, ויתרנו כאן על הקינוח.

שורה תחתונה: רק אם אין לכם אופציה אחרת, או שאתם 10 אנשים שפשוט סתם צריכים להתארגן על ארוחת ערב.

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

תגובות

  • תרצה הכטר  ביום 4 בדצמבר 2017 בשעה 9:57

    כרגיל, הצילומים שלך נהדרים. תודה! האם את מתכננת לפרסם סקירה/המלצה על צימרים בצפון?

    • galithatan  ביום 4 בדצמבר 2017 בשעה 11:41

      תודה רבה. בעניין הצימרים – לא הייתי במספיק צימרים כדי לעשות סקירה כזו, לצערי הרב 😉

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

w

מתחבר ל-%s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d בלוגרים אהבו את זה: