מתוק לו מתוק לו

מושחתים, נמאסתם: הקינוח העמוס של סוהו, ראשון לציון, 52 שקל

מושחתים, נמאסתם: הקינוח העמוס של סוהו, ראשון לציון, 52 שקל

פוסט אורח של הבנזוג (כל הצילומים שלו, למעט קינוח הסוהו שאני צלמתי):

-"תרצו אולי לראות תפריט קינוחים?", מגיעה השאלה בריטואל קבוע, בשולי כל ביקור שלנו במסעדה או בבית קפה.

-"בוודאי. הרי לזה חיכינו כל הארוחה", אנחנו משיבים למלצר/ית בחיוך.

קנולי ג'נדויה, קראנץ' פאייטה ואגוזי לוז של טוטו, תל אביב

קנולי ג'נדויה, קראנץ' פאייטה ואגוזי לוז של טוטו, תל אביב

אין ספק שבשביל רבים הארוחה איננה מושלמת בלי הדבר המתוק הזה שבא בסיום. זוהי החותמת הסופית שיחד עם קפה משובח סוגרת לך את הקיבה בטעם טוב, ומאשרת לך באופן סופי (בתקווה): "זה מקום שבהחלט שווה ביקור חוזר". מבחינת אנשים כמוני, הקינוח הוא בכלל גולת הכותרת של הביקור במסעדה או בבית קפה. וזה מביא אותי לשאלה, איך צריך להגיש את הקינוח.

זה כמה שנים שאנחנו בוחנים לעומק את הקינוחים שמגישים לנו במקומות שונים ברחבי הארץ , וגם בחו"ל (הנה דוגמאות לכמה מצעדי קינוחים). המגמה, מניסיוננו, ברורה: הגדלת הנפח של הקינוח, ובהתאמה, עלייה במחיר שעליך לשלם עבור הקינוח הנחשק.

מקרון ב-5 שקלים בגרנד קפה, ירושלים. לפעמים זה כל מה שצריך כדי לסיים ארוחה בלי להתגלגל החוצה

מקרון ב-5 שקלים בגרנד קפה, ירושלים. לפעמים זה כל מה שצריך כדי לסיים ארוחה בלי להתגלגל החוצה

טראפלס על חשבון הבית בטופולינו, ירושלים

טראפלס על חשבון הבית בטופולינו, ירושלים

במקומות עם סטייל קלאסי אתה לא צריך לשלם כלל וכלל על הדבר המתוק הזה, שמתבקש מאליו בסיום כל ארוחה. כך, למשל, באבו גוש אתה יכול להזמין קנקן קפה שחור בסיום ארוחה זוגית, ובלי שתבקש תקבל גם זוג בקלוואות שיבואו לך מה-זה בטוב עם הקפה. גם במקומות אחרים מגישים לך עוגיה קטנה שהולמת את הקפה שהזמנת (קפה אלה בירושלים). בחלק מהמקומות מאחרים קצת את הסיומת המתוקה, אבל מגישים לך בסופו של דבר טראפלס שוקולד שווה ביותר עם קבלת החשבון (טופולינו שליד שוק מחנה יהודה, מסעדת 1902 Cafè Modernista בברצלונה). גם מקומות שבהם אתה יכול להזמין משהו כמו עוגיית מקרון ב-5 שקלים זה עוד בסדר (גרנד קפה בדרך בית לחם).

אנחנו יודעים שמסעדות ובתי קפה רוצים להרוויח מכל דבר (כולל מהצורך שלנו במתיקות בסיום כל ארוחה). גם הבנו לגמרי את הצורך שלהם לקחת 18 שקל על עוגת סופלה ב-2008, כשעשינו את מצעד הקינוחים הראשון. זה היה פייר. אבל מאז עברו כמה שנים, וזה הקטן גדול נהיה: מחירי קינוחים רק עלו ועלו, כך שלהשיג משהו מתוק בסוף הארוחה כבר לא יכול לעלות לך 18 או 24 שקל. אתה גם לא יכול לבחור משהו ברמת המחיר הזו. אם אתה מעוניין באותה תוספת מתוקה – תצטרך להזמין משהו שעולה פי 3 מזה, וגם מרגיש בבטן פי 3 מזה (או פשוט להשאיר יותר מחצי קינוח בצלחת, ולהרגיש מה-זה פראייר). ובהקשר הזה צריך להזכיר שבניגוד למנות עיקריות, לא מקובל "לבקש לארוז" קינוח – ובצדק, כי זה מגוחך במידת-מה.

הקינוח הופך ליצירת אמנות בערב ההודי של טאיזו, תל אביב

הקינוח הופך ליצירת אמנות בערב ההודי של טאיזו, תל אביב

חלק מהמקומות כבר מגדילים לעשות, ולא מסתפקים בהגשת קינוח יותר גדול ויותר יקר, אלא מביאים קינוח שמהווה כמה קינוחים יחד. אם פעם היינו רגילים לקבל עוגה נורמלית במחיר נורמלי, אז היום זה כבר כמעט בלתי אפשרי. מה שיש לך זה עוגה, ומעל העוגה כמה כדורי גלידה, ומעל כדורי הגלידה עוד כמה טווילים, ובצד מוסיפים את פירות העונה, ונו… ניחשתם כבר לאן זה הולך. אתה רוצה להזמין קינוח? אתה לא יכול סתם ככה. אתה צריך להזמין את כל מה שהיה מצוי בתפריט לפני כמה שנים גם יחד, והשאלה היא רק האם אתה רוצה להזמין את כל תפריט הקינוחים בסדר הזה, או בסדר אחר. על כל פנים, תצטרך לשלם 52 שקל. כי הנה, הגדלנו לך את המנה. מה, אתה לא שמח?

לא, לא שמח. הסידור הזה לא מתאים לישראלי המצוי מהרבה בחינות. קודם כל, ברור לכולם שהוא היה מעדיף לשלם פחות אם רק היה ניתן. לא רק זה, אלא שהרבה מהישראלים (במיוחד אלו שלא מזמינים קינוח למשפחה שלמה, אלא באים כזוג) לא מעוניינים לאכול כל כך הרבה מתוק בסיום הארוחה. גם מסיבות של עודף משקל ובריאות, וגם בגלל שסוף הארוחה לא אמור להיות "עוד מנה שלמה שתגמור אותך ולא תוכל לקום מהכיסא", אלא "משהו קליל שכזה, טעימה מתוקה לפני שאתה מתקדם לעבר החנייה". אתה לא רוצה להרגיש שנחנקת בסוף הארוחה.

היה הרבה יותר טוב לו היינו יכולים להזמין שליש קינוח בשליש מחיר. אבל זה כנראה לא מתאים מחשבתית לקונספט שבו רוצים למקסם את ההוצאה של הלקוח. מצד שני, ייתכן מאד שדווקא כעת אנשים מזמינים פחות קינוחים כי הם לא רוצים להרגיש כל כך חנוקים ומחויבים להזמין קינוח ענקי שכולל כל כך הרבה מרכיבים (שלא עם כולם הם מסתדרים). בשיטה המוצעת ייתכן שהלקוח בעצמו יזמין כמה קינוחים (במיוחד כשיש הרכב סועדים שמאפשר sharing), אבל כאלו שיהיו לטעמו ושלא יאלצו אותו להזמין יחד עם מה שקורץ לו עוד רכיבים שפחות קורצים לו.

לפעמים גם לחשוב בקטן זה טוב. סיגר פיצוחים בבית הכוון, ירושלים

לפעמים גם לחשוב בקטן זה טוב. סיגר פיצוחים (34 שקל) בבית הכוון, ירושלים

באחת הנסיעות האחרונות שלנו בדרכים דנו בשאלה למה היום כבר לא כל כך מוכרים בורקסים גדולים כמו פעם. התשובה שלי לשאלה הזו הייתה שבמציאות הנוכחית (של רגשות אשמה על מה שמכניסים לפה) מעטים הישראלים שיעזו לקנות בורקס בגודל של מנה שלמה. מה שקורה הוא שמאפשרים לך לקנות בורקס בגודל קטן, וכבר אין לך קושי רגשי לקנות אותו, אז אתה בעצם קונה 2-3 בורקסים. וזה טוב לכולם – טוב למי שרוצה לטעום רק מעט (ולשלם מעט), וטוב לבעלי העסקים שמאפשרים לך לקנות בלי להרגיש חנוק ומחויב – וזה מעודד אותך לקנות. אותו דבר צריך לעשות עם הקינוחים.

דרך אגב, לא בטוח שבעל עסק מרוויח פחות (באופן יחסי) כאשר הוא גובה על עוגיית מקרון 5 שקלים, לעומת זה שהוא "מפנק" את הלקוח בקינוח שמורכב מארבעה קינוחים וגובה עליו 52 שקל. יש סבירות גבוהה שגביית 5 שקל על עוגייה מאפשרת לך להרוויח הרבה יותר. ובכלל, תכף ראש השנה, וזה הזמן להיזכר בקינוח האולטימטיבי: תפוח בדבש, ולזכור מה אנחנו מאחלים לעצמנו לכל השנה: שנה טובה, ובעיקר – מתוקה. כי מתוק זה טעם החיים. לבריאות לנו!

יותר מ-45 שקל עלה לנו הקינוח הסתמי הזה בפרונטו, תל אביב

יותר מ-45 שקל עלה לנו הקינוח הסתמי הזה בפרונטו, תל אביב

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

תגובות

  • יעל ר.  On 31 באוגוסט 2015 at 1:32

    הבעיה היא שגם כשהקינוח קטן המחיר גדול. בהרבה "פטיסרי" ישראליות הגודל התכווץ, אבל המחיר לשניים וחצי ביסים עומד על כ-30 שקל. זה מגוחך.

    הייתי בפראג לפני חודש, נחתנו בבוקר הלומת לילה ללא שינה, ויצאנו להצטייד בקפה. בהיתי בעוגות הצרפתיות המפונפנות:
    – היי, את היית הרבה פעמים בפראג. אני ממירה לא נכון לשקלים? יכול להיות שכל עוגה כזו עולה פחות מעשרה שקלים?
    – את ממירה נכון, זה 7-8 שקלים לאחת.
    – אחת, שבארץ עולה לפחות 25 אם לא 30?
    – כן.
    -טוב, זה חסך לי את ההתלבטות בין השתיים הכי אטרקטיביות…

    • galithatan  On 31 באוגוסט 2015 at 17:32

      תגובת הבנזוג:
      אני בהחלט מסכים אתך שלפעמים לוקחים מחיר שהוא פי 3 על מנה שהיא לא פי 3 בגודל. צריך לומר שלפעמים יש קינוחים שהם מאוד מיוחדים, ושווים את המחיר, למרות שהם בגודל נורמלי (אבל בכל מקרה קינוח לא אמור להיות ענק, בהיותו קינוח ולא מנה עיקרית).
      מצד שני, בהחלט אפשר להגיד על הקינוח האחרון שהצגנו פה שהוא היה בגודל נורמלי ומשום מה לקחו עליו כמעט פי 3… ולא. זה לא היה משהו מיוחד שהתעלה על האחרים ושזכור לנו כהצלחה מזהירה.
      לא היינו בפראג, אבל כן היינו בבודפשט, ולמרות שלפני שנסענו דיברו איתנו הרבה על הקינוחים שם, רובם היו סטנדרטיים (אם כי במחיר נמוך). אז תלוי מה אתה רוצה – יותר איכות ויותר לשלם, או שפחות. ובלי קשר – ראיתי את התמונות של שפיצברגן וממש עשית לי חשק… זה יותר טוב מקינוח. חחח.

      • יעל ר.  On 4 בספטמבר 2015 at 14:02

        בפראג זה תלוי איפה. מצאתי שם פטיסרי צרפתי טעים, ומאוחר יותר גם פטיסרי במרכז עם פאי פטל-פיסטוק (שילוב אהוב עלי במיוחד) מעולה. יש שם במקומות מסוימים בהחלט קינוחים שלא נופלים ברמה מישראל, ובמחיר מגוחך. בדרך כלל בישראל – קטן מדי או עצום בצורה מיותרת – זה תמיד יהיה יקר, כמו כל דבר כאן.
        בתכלס, במדינות שבהן לא מצאתי קינוחים הולמים ורציתי משהו קטן מתוק – לינדט! בקיץ שבו גרתי באירופה הסתובבתי תמיד עם חבילה אחת לפחות בארנק (ושוב, חצי מחיר מבישראל).

        וכן, שפיצברגן יותר טוב מקינוח. ויותר יקר מישראל… אבל בהחלט שווה את זה!

  • שלומית לוי  On 31 באוגוסט 2015 at 15:44

    מזדהה עם כל מילה. לגמרי. גם אני מאלה שאוכלים "יפה" כדי לקבל קינוח. וגם אני מתעלפת מגודל המנה.
    מאד נראה לי הקונספט שאתם חולקים בלוג:)

    • galithatan  On 31 באוגוסט 2015 at 15:59

      אני פחות בצד של הקינוחים, מספיקה לי כפית או שתיים. רק תני לי את האמריקנו שלי 🙂
      ומדי פעם בהחלט כיף לחלוק את הבלוג 😉

    • galithatan  On 31 באוגוסט 2015 at 17:34

      תגובת הבנזוג:
      יופי לראות אנשים שמזדהים. נו, לכתוב בלוג זה כנראה כמו קינוח. צריך להתחלק בו לפעמים 😉

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: