הוא נראה קשוח וקשיח. לפעמים הוא מזכיר לנו שיממון צה"לי מדכא, אולי איזו רחבת מסדרים אומללה (או שזה היה רק בשירות הצבאי שלי). בשנים האחרונות הייתה לו עדנה בעיצוב קירות בתים – אדריכלים הפכו אותו לטרנד חשוף שמשדר קור חיובי, אם יש בכלל דבר כזה. גם אלה שהתייחסו אליו בהתחלה בחשדנות, למדו לאהוב אותו. עכשיו מגיע תורו של הבטון להשתלב בתוך עיצוב הפנים.
לפני שאתם אומרים "כבד לי בטון", תסתכלו על הרמקולים שבתמונה למעלה. מצד ימין, הרמקולים של המעצב הישראלי שמואל לינסקי, בוגר שנקר ויליד 1982. מצד שמאל, הרמקולים של איוונקה – סטודיו בטון אדריכלי מבודפשט, שהגיע לאחרונה לישראל (החממה בבני ברק). כל אחד יבחר את האפשרות המועדפת עליו אך מה שבטוח הוא ששני הרמקולים משדרים נוכחות בכל חלל עיצובי, ובמיוחד בסלון.
אחד העיצובים של איוונקה שתפסו את תשומת הלב שלי הוא חיפוי רצפה בהשראת גאודי – כלומר עם מוטיב שתכנן האדריכל הקטלוני המפורסם בשנת 1854. באותה שנה החליטו בברצלונה שיש לחדש את פני העיר, ולהרחיב אותה בשיטה מודרנית תעשייתית. אדריכלים שונים נקראו למשימה, והאריח של גאודי נבחר לעטר את הרחובות. מי שביקר בבירת קטלוניה, סיכוי סביר שפגש את האריח הזה ברחובותיה.
החל מ-2014 האריח, המייצג מודרניזם קטלאני, מתרחב למקומות נוספים בעולם – בזכות איוונקה. אפשר לבחור בין שלושה עוביים וצבעים, ובזכות תכונות האנטי סליפ, האריח מתאים גם לחללים רטובים. בקיצור, להיות בארץ ולהרגיש ספרד, או איך שאלון מזרחי אומר את זה [אגב יש גם קו אריחים שנקרא פלסטר, ומגיע בהרבה יותר צבעים, אבל יש לו פחות סקס אפיל].
בחברה הקנדית Anthony Concrete Design, שככל הידוע לי אינה פועלת בארץ, מציעים עיצובים של בטון גולמי, ומזכירים כי הוא עמיד ומחזיק עצמו לאורך שנים. בעיקר מצאו חן בעיניי האותיות, אם כי אני מודה שלא היה לי ברור מה לעשות ואיפה לשים אותן. כשנכנסתי לחנות הוירטואלית של טל ראובן (גריי עיצובים בבטון), מצאתי שם אותיות בטון שאמורות לשמש כמחזיקות ספרים.
המעצב הצרפתי DAOUDI Tamim (שטרסבורג) עיצב כבר לפני שלוש שנים ואזה מבטון, שבתחתית שלה יש נורת לד. אותה ואזה, בגודל אחר, יכולה לשמש כבסיס ללוח זכוכית, ובעצם להפוך לשולחן ייחודי. החיבור בין אור, קור וזכוכית פשוט מהפנט, ומשדר יוקרה ופשטות בו-זמנית. בעיניי, זו השקעה שווה.
מדהים עד כמה חומר שלא נחשב אטרקטיבי, ומשדר כובד נטול סטייל, יכול להפוך לכל כך נחשק – בזכות קבוצה של מעצבים שהחליטה לאמץ אותו אל ליבה ולהשקיע בו את כל היצירתיות כדי להגשים חלומות עיצוביים. לעתים זה פשוט הטוויסט המחשבתי, שגורם לך להסתכל עליו אחרת. הנה עוד כמה דוגמאות לכך:
תגובות
הוואזה, השעונים, וכמובן הברווז – באים בחשבון 🙂
הוואזה והברווז כבשו גם את לבי. מצאתי עוד שעון מיוחד, אך שכחתי להעלות כאן.